Alimente yin si yang



       În medicina tradiţională chineză, se consideră că în univers există două principii fundamentale, antagoniste şi complementare. Unul este Yin, care are polaritate minus şi este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuiţia, interiorul, profunzimea, frigul, întunericul, apa. Celălalt este Yang, de polaritate plus, care este Solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, căldura, exteriorul şi suprafaţa. Dualitatea Yin-Yang caracterizează orice aspect, fenomen sau fiinţă. În general, într-o situaţie dată sau într-o anumită fiinţă la un moment dat, predomină una sau alta dintre cele două energii. O persoană îşi poate amplifica anumite calităţi de tip Yin sau Yang consumând alimente care au preponderenţa corespunzătoare. Însă, în general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor Yin, având ca urmare creşterea incidenţei unor boli de natură Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul. Vă prezentăm în continuare polarităţile unor alimente uzuale catalogate în alimente yin, alimente yang şi apoi în trei categorii de pondere a polarităţii – moderat, accentuat şi extrem.
EXPLICAŢIE:
▲▲▲ = triplu, extrem YANG; ▲▲ = dublu, accentuat YANG; ▲ = simplu, obişnuit YANG
▼▼▼ = triplu, extrem YIN; ▼▼ = dublu, accentuat YIN; ▼ = simplu, obişnuit YIN

A. CEREALE ŞI PRODUSE DIN CEREALE
YANG

grâu integral, orez integral, orz integral, ovăz integral, porumb integral, secară integrală, grâu bulgăresc, griş din grâu integral, mălai din porumb complet, orez expandat, pâine neagră
▲▲
hrişcă, mei, orez Basmati, orez semidecorticat, amarant, sorg
▲▲▲
germeni de cereale, orez sălbatic
YIN

porumb dulce, porumb zaharat
▼▼
-
▼▼▼
cereale germinate (încolţite), făină albă de grâu, pâinea albă cu drojdie, paste făinoase din făină albă, produse de patiserie din făină
B. FRUCTE, OLEAGINOASE
YANG

fragi, gutui, măceşe, mure negre, stafide, afine vineţii, agrişe, coacăze negre, răchiţele, rodii; măsline negre, castane comestibile
▲▲
afine negre, fructe de dracilă, mere, zmeură, coacăze roşii, merişor, mure roşii, porumbar (fructe proaspete); alune, nuci, nuci de Cajou, seminţe de dovleac
▲▲▲
mere pădureţe, mere pitice, porumbar (fructe uscate); fistic, migdale, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan
YIN



căpşuni, cătină albă, caise, struguri, afine mari (cultivate), coarne, dude, păpălău, pere pădureţe, roşcove, scoruşe, soc, tamarind; măsline verzi, nucă pecan
▼▼
cireşe, grapefruit, lămâi, păducel, pepene galben, prune, vişine, corcoduşe, curmale, kiwi, nectarine, smochine; nucă de cocos, nucă braziliană, nucă mediteraneeană
▼▼▼
pepene verde, pere, piersici, portocale, ananas, banane, mandarine, mango, papaia; arahide
C. LEGUME, LEGUMINOASE
YANG

ţelină (rădăcină), ceapă albă, ceapă verde, dovlecel, dovleac de copt, fasole verde, păpădie, ridiche albă, ridiche de lună, spanac, usturoi verde, varză albă, anghinare, gulie, nap turcesc, napi, rutabaga, topinambur, varză de Bruxelles, varză Kohlrabi; fasole Mung
▲▲
andive, ceapă roşie, conopidă, morcov, pătrunjel (rădăcina), praz, urzică, barba caprei (salsifi), broccoli, dovleac, haşmă, lotus, varză chinezească, varză creaţă, creson, alge marine; năut, soia, fasole Adzuki
▲▲▲
varză roşie (căpăţâna)
YIN



ardei Capia, ardei gras, lobodă de grădină, păstârnac, salată verde, ştevie, ţelină (peţiolul), batate, salată romană , untişor; linte verde, mazăre verde, bob
▼▼
gogoşar, sfeclă roşie, sparanghel, fenicul de Florenţa, baraboi, revent; fasole albă, linte roşie, fasole Lima
▼▼▼
cartofi, castravete, roşii, vinete, avocado, bambus, bame; leguminoase germinate (seminţe încolţite)
D. PRODUSE LACTATE
YANG

lapte de capră
▲▲
branză de capră, unt clarifiat (GHEE)
▲▲▲
-
YIN
Libris.ro

lapte dulce de vacă, chefir, iaurt, lapte acru, lapte bătut, sana, zer, caşcaval Camembert
▼▼
lapte de bivoliţă, lapte de oaie, brânză de vacă, brânză de bivoliţă, urdă dulce, caş dulce, caşcaval tare, smântână fermentată
▼▼▼
lapte pasteurizat, brânză de burduf, brânză topită, smântână, unt, caşcaval moale
E. CONDIMENTE
* Recent, o echipă de cercetători din Washington, Statele Unite, a descoperit că menta, cimbrul, cuişoarele şi rozmarinul elimină paraziţii de grădină. Pentru asta e nevoie de două-trei plante diluate în apă şi pulverizate în grădină. Faţă de insecticidele obişnuite, ele nu sunt periculoase pentru om, evaporându-se mai repede, şi nu este nevoie de aprobare să fie folosite.
YANG

ţelină (frunze), anason, cimbrişor, ceapă, hrean (frunze), mărar (frunze), mentă*, mentă de grădină, muştar alb, pătrunjel (frunze), tarhon, turmeric, arpagic, leurdă, leuştean, nucşoară, piper verde, rapiţă, usturoi de Egipt
▲▲
ardei iute, busuioc, cimbru de cultură, chimen, coriandru, cicoare, dafin, ghimbir, hrean (rădăcină), mărar, muştar negru, piper negru, scorţişoară, usturoi, şofran, angelică, ardei de Cayenne, asmăţui, cardamom, creson, ienibahar, mentă creaţă, monarda, năsturel, negrilică, salvie, schinduf, hasmaţuchi
▲▲▲
cimbru de grădină*, ghimbir (rădăcina), rozmarin*, sovârf, cuişoare*, ghinţură; sare marină nerafinată
YIN

fenicul (seminţe), maghiran, şofrănel, măcriş, sumak
▼▼
fenicul (frunze), roiniţă, vanilie, oţet din lemn
▼▼▼
seminţe de mac
F. BĂUTURI
YANG


cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin
▲▲
ceai de busuioc, suc de mere
▲▲▲
ginseng
YIN

apă, apă plată, apă minerală, sifon
▼▼
borş, oţet de mere
▼▼▼
cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
G. ULEIURI
YANG

ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
▲▲
ulei de soia presat la rece, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin
▲▲▲
ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece
YIN

ulei de şofrănel
▼▼
ulei de nucă de cocos
▼▼▼
unt de arahide
H. PLANTE VITALIZANTE
YANG

armurariu, brusture, păpădie, urzică, orz verde, untul pământului
▲▲
cicoare, dovleac
▲▲▲
floarea soarelui, susan, ginseng
YIN

cătina albă, lucernă
▼▼
nalbă mare, colţii babei, lăptucă
▼▼▼
in, lemn dulce, tătăneasă
I. DIVERSE
YANG

ou de ţară (gălbenuş), ou de prepeliţă, icre de orice fel, halva de susan, halva de floarea-soarelui, brânză de soia (tofu);
▲▲
ou fecundat (gălbenuş), mânătarcă, pastă de susan (tahini);
▲▲▲
polen apicol, sare;
YIN

ciuperci Pleurotus, drojdie, miere
▼▼
ou de raţă, argilă, ciuperci albe de cultură, ciuperci comestibile, halva preparată cu zahăr, zahăr brun;

▼▼▼
albuş de ou, bomboane, cacao, ciocolată, margarină, zahăr alb, conserve, frişcă, jeleuri, magiun, marmeladă, murături, îngheţată, pastă de muştar, pastă de tomate, rahat, sirop;
sursa:www.scribd.com

Comentarii