Cum inteleg unii romani sa isi manifeste credinta   Credinta in cele sfinte este foarte importanta la romani, ceea ce este foarte bine, dar unii dintre conationalii nostrii cred ca fac confuzie intre "a fii credincios" si "a fii ridicol".
   Vreau sa va vorbesc astazi despre cateva aspecte care ma deranjeaza enorm in legatura cu comportamentul unor credinciosi.
Sa incepem cu inceputul!
1. Puparea in stil mare a tuturor icoanelor din biserica
Sunt "doamne" (si domni, sa nu ii excludem) care inteleg ca in momentul in care intra in Lacasul Sfant trebuie "sa stearga praful" de pe toate icoanele de acolo, avand mare grija sa nu rateze vreuna si sunt foarte suparate daca preotul le apostrofeaza.
2. Susotirea atunci cand isi face aparitia o cunostinta
Aparitia unei cunostinte este un alt motiv de rumoare in biserica, atunci se spun informatii despre persoana nou intrata, se da cu parerea daca ar trebui sau nu sa fie acolo, despre tinuta acesteia, etc.
3.Imbulzirea enoriasilor indiferent de sarbatoare
Un alt astect des intalnit in bisericile din Romania este imbulzeala enoriasilor, indiferent daca este o sarbatoare impotanta, dar mai ales daca sunt moaste sau se da mancare gratis. Toti am asistat la credinciosi care in incercarea disperata de a ajunge la preot, sa spunem, nu tin cont de nimic: se imbrancesc, se cearta si fac imposibilul pentru a fi primii .
4.Aruncarea cu bani "pe fereastra"
Un alt obicei foarte practicat, mai ales in lacasurile de la tara este oferirea de bani pentru orice, dar mai ales preotului, care pentru cel mai mic serviciu trebuie sa primeasca o suma de bani.
5.Venerarea preotului
Legat si de punctul anterior, este obiceiul de a venera preotul si de a ii oferii o portie speciala la inmormantare, la casatorii sau orice eneniment din viata credinciosului. Desigur alaturi de o suma de bani ceruta sau oferita din proprie intiativa de credincios. Aici trebuie sa amintim si faptul ca ceea ce spune acesta este respectat ad-literam si nu incape indoiala ca afirmatiile sale sunt cele mai bune.
  

Comentarii