Uleiuri esentiale potrivite iarna

             Uleiurile esentiale sunt din ce in ce mai folosite si la noi, ceea ce in opinia mea este un lucru extraordinar. Cu cat vom lua in considerare si terapiile complementare,cu atat va fi mai bine pentru noi. Nu zic aici ca nu trebuie sa ne prezentam la medic pentru analizele anuale sau alte afectiuni. Dar, din pacate, sunt semeni de ai nostrii care pentru orice se grabesc sa isi procure medicamente, care dupa cum stim au efecte adverse. Eu cred ca ar trebui sa ne apropiem mai mult de natura si ce ceea ce ne ofera ea, indiferent ca sunt ceaiuri, infuzii sau uleiuri esentiale.
   Astazi vreau sa va prezint cateva uleiuri esentiale pe care eu le consider potrivite anotimpului rece si pe care le puteti gasi aici:


1.Ambra:

Este unul dintre uleiurile mele preferate in orice anotimp, dar mai ales iarna. Denumirea de ambra vine din antichitate, mai exact din Arabia antica unde era ars ca tamaie si se numea "Anbar" sau "Ambar". Acesta are proprietati  calmante, analgezice, expectorante. Reface echilibrul intern si favorizeaza armonia. Acest ulei nu este indicat a fi utilizat de femeile insarcinate.

2.Vanilia:
Vanilia poate provoca doua reactii: o urasti sau o iubesti. Eu fac parte dintre cei care o iubesc si folosesc cu mult drag parfumuri care au in componenta si vanilie.
Uleiul esenţial (volatil) de vanilie este extras din Vanilla Planifolia, din familia Orchidaceae. Vanilia este o plantă perenă erbacee, căţărătoare, ale cărei coarde poate ajunge până la 25 de metri înălţime. Este originară din America Centrală şi Mexic, iar cultivarea sa în alte zone e foarte problematică, deoarece polenizarea trebuie făcută manual, în timp ce în Mexic polenizarea este făcută de pasărea colibri. Boabele verzi sunt culese, fermentate şi uscate pentru a se transforma boabe maro cu miros puternic de vanilie.
Uleiul esenţial de vanilie are un miros profund, dulce, bogat, persistent, balsamic, este de culoare galben şi apos ca vâscozitate.
Este foarte bine cunoscut efectul afrodisiac al vaniliei, dar si faptul ca poate fi un ajutor in problemele menstruale. Pote fi folosit singur sau in combinatie cu uleiurile esenţiale de portocale, lămâie, bergamotă, neroli, muşeţel, lavandă, vetiver şi lemn de santal.
3.Cafea:

Desi nu sunt o bautoare de cafea, decat ocazional, ador mirosul cafelei in geluri de dus, creme si bineinteles, uleiuri esentiale. Il cosider un ulei binevenit in zilele in care esti obosit si ai nevoie de energie.

4.Ciocolata:

Pentru un iubiror al ciocolatei, devorarea acesteia sub orice forma este un deliciu. Eu ador mirosul ciocolatei in combinatie cu cel al vaniliei pentru efectul calmant pe care il au.

5.Santal:

Desi l-am trecut ultimul in lista este unul dintre preferatele mele.
In India, santalul este considerat de guvern un arbore sfant si, ca atare, fiecare dintre exemplarele cultivate acolo este proprietatea statului. Nimanui nu-i este permis sa taie vreun copac pana ce acesta nu ajunge la 30 de ani sau chiar mai mult. Este momentul cand trunchiul se deterioreaza si anunta moartea iminenta.
Uleiul de santal este extras din trunchi si rasina, fiind necesar ca trunchiul sa aiba o grosime de cel putin 6 centimentri, acest lucru intamplamdu-se cand arborele are varsta de 25 de ani.
Uleiul de santal este excelent antiseptic, un remediu al afectiunilor cutanate si are propietati afrodisiace. In antichitate, virtutile acestea erau tinute in secret, femeile parfumandu-si corpul cu esenta din crengile sale pentru a-si excita amantii. Studiile au confirmat, mai apoi, ca parfumul de santal este similar unui hormon masculin.
Este ideal in tratarea libidoului scazut, frigiditate, impotenta, nervozitate, anxietate, piele uscata si imbatranita.
Comentarii