Tamaia


     Potrivit Wikipedia, "tamaia este rasina unor specii de arbusti din specia Boswellia din India si Arabia de Sud, care prin incalzire emana un miros placut de balsam."
   Arborele din care se obtine tamaia creste prin crpaturile stancilor din munti si prin pietrisurile colinare din vecinatatea marii. Inciziile longitudinale facute in scoarta copacului duc la scurgerea unui lichid laptos care in contact cu aerul se solidifica si formeza bucati de diferite marimi, putin globuloase, de culoare galbuie numite tamaie.
   Tamaia este folosita in ceremoniile religioase ( cu totii ne amintim ca in momentul in care am patruns pentru prima oara intr-un lacas de cult mirosul acesta era impregnat in toata incaperea), in medicina datorita actiunii antiinflamatoare, antiseptica, astringenta, calmanta si cicatrizanta, dar si in parfumerie.
   Colectarea tamaiei se face la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, dupa ce cu cateva luni inainte, crengile arbustilor sunt taiate aproape de tulpina. Fiecare caopac in functie de grosime, vechime si starea lui produce intre 3 si 10 kg de tamaie.
    Importanta tamaiei a fost binecunoscuta inca din antichitate, iar calea pe care erau transportate diferite rasinoase aromate purta numele de "drumul tamaiei".
  Acest traseu foarte lung era impartit in 65 de statii de oprire a caravanelor pentru indeplinirea formalitatilor de tranzit si plata unor taxe ce reveneau atat statelor, cat si localitatilor unde stationau. Pentru cei care incerau sa se sustraga indeplinirii obligatiilor sau se abateau de la traseul oficial era prevazuta pedeapsa capitala.
  Smirna si tamaia au fost pentru Arabia si India antica principale surse de venit, deasemenea erau folosite in templele si palatele faraonilor din Egipt. In Mesopotamia antica, aromele erau folosite pentru ghicirea viitorului.
  Tamaia este folosita in diferite religiii astfel:
Prin tamaiere crestinii cresc puterea rugaciunii adresate Divinitatii, sa ne amintim de darurile pe care magii le aduc lui Iisus Hristos. Pentru ca mirosul sa fie mai placut, tamaia se amesteca cu smirna.
Tamia a fost si este considerata un mijloc de purificare la egipteni. In vechile texte se spune despre ea ca este sudoarea zeilor si era folosita la toate ceremoniile religioase. Tot egiptenii o foloseau pentru imbalsamare, corpul defunctului fiind umplut cu produse rasinoase si aromatice, cum ar fii: tamaie, smirna, scortisoara.
Pentru mayasi era o rasina celesta, iar mirosul ei este atras catre mijlocul cerului. Simbolistic reprezenta sangele , seva, sperma si ploaia.
In ritualurile lor, hindusii leaga tamia de elementul aer, despre care cred ei ca ar reprezenta perceptia constiintei, prezenta pretutindeni a acesteia. Fumul de tamaie este folosit la unele experiemte ale yoghinilor, iar arderea bastonasului serveste la masurarea timpului in metodele budiste de meditatie.
Pentru budisti utilizarea se face pentru a obtine ajutorul spiritelor bune. De mentionat ca utilizarea s-a extins pe timpul festivalurilor, al botezurilor si altor ceremonii.
Chinezii o folosesc la ceremoniile funerare pentru purificarea spatiului si dezifectarea acetuia, dar o ofera si drept cadoul sufletului celui decedat.
Dupa cum se poate observa in toate religiile, tamaia constituie legatura cu forta superioara, cu Divinitatea si utilizarea ei se face la nivel mondial, devenind unul dintre cele mai comercializate produse.
Comentarii