Curatenia mentala


La fel ca trupul si locuinta, mentalul nostru trebuie la anumite perioade de timp sa fie supus unei curatenii generale care uneori este foarte dureroasa, dar care stim ca trebuie facuta mai ales pentru a ne elibera de gandirea negativa care duce la atat de multe probleme atat psihice, cat si fizice.
Trebuie sa iti acorzi suficient timp pentru asta pentru a fi sigur ce trebuie sa pastrezi, ce poti inlocui sau repara si ce poti arunca.

  Potrivit Louise Hay, daca ai un crez sau un gand care nu iti mai este de folos, trebuie sa il lasi sa se duca. 
 Cele mai intalnite crezuri sunt:
  • "Nu sunt destul de bun."
  • "Lipsa de iunire de sine."
  • "Viata este plina de pericole."
Primul dintre aceste crezuri provine din faptul ca in copilarie ai fost abandonat si ignorat sau ti s-a repetat de foarte multe ori ca esti prost.
Cel de al doilea se refera la dorinta foarte puternica de a castiga aprobarea cuiva, in general a tatalui.
Cel de al treilea aduce in prim plam un parinte infricosat de viata, care a transmis acelasi lucru si copilului. 
 De aceea este foarte important sa faci urmatorul exercitiu pentru a stii care sunt crezurile tale negative. Daca cunosti problema, poti veni apoi cu rezolvarea.

Exercitiu mesaje negative ( Louise Hay- "Poti sa iti vindeci viata")
"Ia o foaie de hartie si scrie toate lucrurile pe care parintii le-au spus ca sunt in neregula cu tine. Care au fost mesajele negative pe care le-ai auzit? Acorda-ti destul timpca sa iti reamintesti cat mai multe cu putinta. De obicei, o jumatate de ora este suficient.
Ce spuneau despre bani? Ce spuneau despre corpul tau? Ce spuneau despre dragoste si relatii personale? Ce spuneau despre talentul si creativitatea ta?
Care erau lucrurile limitatoare sau negative pe care ti le spuneau? Daca poti uita-te obiectiv la aceste lucruri si spune-ti: Deci de aici vine acel crez pe care il am.
Acum hai sa luam o foaie de hartie si s asapam un pic mai adanc. Ce alte mesaje negative ai auzit cand erai copil mic?
  • de la rude
  • de la profesori
  • de la prieteni
  • de la figuri autoritare
  • de la biserica.
Scrie-le pe toate, nu te grabi. Fii atent la emotiile pe care le ai. Ceea ce ai scris pe aceste doua foi sunt gandurile care trebuiesc scoase din constiinta ta.
Acestea sunt crezurile care te fac sa crezi ca nu esti suficient de bun."
Acum fa inca o lista cu ceea ce crezi tu despre tine ca adult si compara cele doua liste. Probabil ca vei gasi aceleasi lucruri pe ambele liste, asta insemnand ca acele crezuri sunt cele pe care te bazezi in viata.

Comentarii