Cele mai utilizate amulete  Utilizarea amuletelor s-a facut din cele mai vechi timpuri, astfel ca unele dintre aceste obiecte au devenit "celebre". Care sunt cele mai folosite amulete?
  • Coralul este un schelet calcaros, tare, sechestrat de antozoare. Romanii credeau ca utilizarea acestuia tine la distanta duhurile rele si deochiul. Aceasta credinta a dainuit in timp, deoarece si astazi oamenii il poarta petru a se apara de deochi.
  • Crucea este cel mai utilizat simbol la nivelul intregii planete. Folosita inca din antichitate de catre egipteni, greci ( care o intrebuintau pentru a ii reprezenta pe  Bachus si Apollo) si  fenicieni, a fost preluata de latini pentru a simboliza crestinismul. Cuvantul "cruce"  provine din latinescu "cruciare"si inseamna "a tortura". Crestinii au inceput sa utilizeze crucea ca simbol al identitatii in al treilea sau al patrulea secol d. Hr.. Initial, pe cruce era reprezentat un miel, in locul omului Iisus. Crucifixele care il reprezentau pe omul Iisus au fot interzise pana cand Conciliul Trulan le-a aprobat in anul 629 d. Hr. In Evul Mediu, oamenii purtau amulete din ceara in form ade disc, cu un miel in fata crucii, pentru a impiedicavrajile si o gama larga de fenomene meteorologice nedorite. Aceasta amuleta a devenit cunoscuta ca Agnus Dei ( "Mielul Domnului"). Deoarece a devenit foarte populara, in anul 1471 a fost emisa o bula papala care ii acorda Papei dreptul exclusiv de a o fabrica. 
  • Crucea ansata ( ankh) este o cruce cu o bucla in locul liniei vericale din jumatatea de sus. Egiptenii credeau ca ea simbolizeaza natura eterna  a vietii si din acest motiv zeii Egiptului antic sunt infatisati tinand-o de bucla, ceea ce o face sa arate ca o cheie. Adevaratele origini nu ii sunt cunoscute , dar se presupune ca ar reprezenta unuirea barbatului cu femeia. Indiferent de originile ei, este o amulete foarte puternica care asigura totodata sanatate buna si belsug.

  • Ghinda a fost folosita ca amuleta in perioada druidica. Druizii celebrau un festival al stejarilor in timpul solstitiului de vara, 21 iunie, in fiecare an. Ghinda este o amuleta protectoare , dar si  un obiect magic care atrage noroc si viata lunga. Unii oamenii aseaza ghindele pe pervazul ferestrelor pentru a ii apara pe locatarii casei.
  • Jadul este o amuleta foarte puternica in China unde se gasesc si mari cantitati de jad. Jadul de culoare verde este asociat cu prolificitatea si dezvoltarea si se crede ca ajuta femeile cand nasc. Oamenii de afaceri chinezi poarta la ei amulete din jad atunci cand fac tranzactii importante. Amuletele din jad pot fi folosite pentru a il apara pe purtator de boala si pentru a stimula un somn odihnitor si sentimente de fericire si satisfactie.

  • Parik-til sau saculetele norocoase folosite de rromi. Aceste pungute se strangeau cu un snur si contineau diferite obiecte mici: monede, ghinde, ierburi, pietre, pene si bucati de hartie pe care erau descrise descantece sau vorbe intelepte. Pungutele gata umplute erau incarcate cu puteri prin trecerea lor peste o lumanare aprinsa, inainte de a fi stropite cu apa. Se adaugau cateva picaturi de ulei parfumat, iar amuleta era gata de a fi purtata.
Trebuie sa retinem faptul ca intotdeauna, indiferent de timp si spatiu, oamenii vor purta amulete pentru a se proteja de fortele malefice.
Sursa: cartea "Talismane si amulete" de Richard Webster

Comentarii