Ceaiurile- medicamentele naturale in combaterea bolilor- ceaiul verde

         

Abundenta de medicamente existente pe piata si reclamele bine realizate, din punct de vedere '"artistic", mai mult ale acestora, fac oamenii, si pe romanasii nostrii in special, care sunt dependeti de pilule, prafuri si alte soiuri de medicamente sa alerge spre farmacii, si mai rau sa le ofere bebelusilor.
Dupa cum se stie, romanul este : sportiv, poet si medic.
De aceea, cred ca ar fi binevenit un mic "serial" in care sa redescoperim beneficiile plantelor pentru organismul nostru. Sunt medicamente pe care scrie "extractul din planta X este extrem de benefic pentru Y afectiune, dar de ce sa nu consum eu un ceai din respectiva planta? De ce sa imi incarc corpul cu atatea chimicale, pe care oricum le gasim in mezeluri, lactate si alte alimente ( uitati-va pe orice eticheta sa vedeti multitudinea de E-uri, de exemplu!)?
Vreau sa va povestesc in postarile urmatoare despre ceaiurile mele preferate : sunatoare, tei, ceai verde si musetel.

Ceaiul verde 
Cunoscut si flolosit de oamenii de mii de ani, cultivarea lui nu a inceput decat prin anul 350 I.Hr. in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In textele europene apare abia in anul 1559 la Venetia sub denumirea de chai catai.

Tipuri de ceai verde 

Potrivit Wikipedia, intalnim urmatoarele tipuri de ceai verde:

Ceaiuri chinezesti

  • Chun mee: Ceai verde chinezesc ce datorează numele formei în care vin prelucrate frunzele, în forma de sprânceană. De altfel tradus înseamnă "sprânceană de bătrân". Infuzia are o culoare de un galben pal. Este un ceai ce se poate bea în orice moment al zilei.
  • China plum blossom: Ceai foarte apreciat cu un retrogust dulce.
  • Gunpowder: Ceai verde chinezesc obținut prin două faze de uscare și răsucirea frunzelor în formă de biluțe, ceea ce creează o asemănare cu praful de pușcă (lb.eng. gunpowder) mai granulos din vechime.
  • Jasmine jade pearls: Ceai verde chinezesc cu aromă de iasomie.
  • Lu'an Guapian: Ceai verde chinezesc obținut prin răsucirea frunzelor în lungime în așa fel încât acestea devin asemănătoare cu semințele de pepene galben, de aici numele în chineză.
  • Pi lo chung: Ceai verde chinezesc destul de rar. Planta acestui ceai crește în vecinătatea pomilor fructiferi (piersici, caiși) iar frunzele absorb astfel parfumul acestora. Are un gust răcoritor și dulce.
  • Lu mu dan flowery: Este produs în Hunan.
  • Lung ching: Ceai verde chinezesc provenit din provincia Zhejiang, cunoscut și sub numele de „fântâna dragonului”.
  • Shui hsien: Provine din provincia chineză Fujian.
  • Taiping hokui: Provine din provincia chineză Anhui.
  • Tuocha yunnan: Provine din provincia chineză Yunnan.
Xia Zhou bi feng.

  • Ceaiuri japoneze

  • Kukicha: Este un ceai lipsit de teină, cu un gust delicat.
  • Bancha: Acest tip de ceai conține foarte puțină teină, de altfel bancha semnifică lejer, ușor. Este cunoscut și ca „ceai de trei ani”. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranți sau produși chimici și provine din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recoltă. Infuzia este de un verde închis.
  • Genmaicha: Ceai japonez obținut prin amestecarea ceaiului bancha cu orez și boabe de porumb copt.
  • Gyokuro: Este varietatea de ceai cea mai apreciată în Japonia. În traducere înseamnă „roua prețioasă”. Frunzele, ascuțite, de o culoare verde-albastrie ca acele de pin, dau o infuzie de o culoare galben-verzuie.
  • Hojicha: Este vorba de frunze de ceai ușor torefiate, ceea ce le amplifică aroma.
  • Matcha: Ceai folosit în ceremonia ceaiului, în Japonia. Matcha se obține astfel: frunzele după ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moară devin o pudră verde, solubilă în apă. Aceasta pudră de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune 1 gram într-o ceașcă de apă la 60 de grade și se agită cu un bețisor până la apariția unei spume verzi, translucide. Băutura obținută, destul de închisă la culoare și în special tare în teina, este ușor amară, având o aromă proaspătă care amintește de vegetația umedă de pădure. Este extrem de sănătos, are proprietăți antioxidante și previne apariția cancerului de colon sau stomac. Există varietăți diferite de ceai verde, în funcție de zona în care a fost cultivat. Ceaiul verde poate fi preparat și direct din frunze, în afara ceremoniei ceaiului.
    • Sencha: Este cel mai cunoscut ceai japonez, reprezentând 85% din producția japoneză.
    • Tenko: Este un ceai-trufanda din prima recoltă, supranumit și „parfum ceresc”.

Alte tipuri de ceaiuri:
Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teină.

Efecte pozitive:
  • atenueaza cresterile tensiunii arteriale;
  • are actiune diurectica;
  • are actiune antioxidanta;
  • scade nivelul colesteroluli din sange;
  • previne boala Alzheimer;
  • combate apariti cariilor datorita aportului de flor.
  • este tonic energizant;
  • combate starile depresive;
  • ajuta la digestie.
Efecte negative:
  • nu trebuie consumat de pacientii care au anemie;
  • consumul in cantitati mari, fiind un inlocuitor al cafelei, produce agitatie;
  • nu trebuie consumat de femeile gravide sau lauze.
Pareri personale
Din punctul meu de vedere, ceaiul verde este un foarte bun inlocuitor al cafelei. Pin urmare, apelez la el atunci cand sunt stresata, presata de timp, etc. Eu folosesc cafeaua pentru a ma detensiona. Cel putin efectul asta il are la mine. 
Tot despre acest ceai pot afirma cu tarie ca este un foarte bun tonic pentru tenul mixt, gras, mai ales, deci il utilizez si asa.
Nu va recomand sa il beti neindulcit, deoarece gustul nu este cel mai placut ( eu il compar cu tutunul), dar o lingurita de zahar sau miere si o felie de lamaie, il fac delicios. Personal ocolesc lamaia sau folosesc foarte putina, dar asta tine de gusturi. Niciodata nu il combin cu alt ceai si nu beau mai mult de o cana pe zi.
Il gasiti in comert in varianta pliculet sau vrac, pretul este accesibil. Pentru doamnele care vor sa dea jos cateva kg, nu uitati ca ajuta si la acest lucru, deoarece stimuleaza digestia, su nici faptul ca este un element de baza in toate produsele de slabit.
Drept urmare, il recomand cu caldura celor care beau foarte multa cafea, care au probleme cardiace si celor care vor un ceai cu ceva istorie in spate.

Comentarii

  1. Am inceput sa beau ceai verde de cativa ani… ma ajuta in detoxifiere si am dat jos si cateva kilograme… am scris si pe blog despre beneficiile lui https://dietapentrutine.wordpress.com/2016/04/19/slabeste-cu-ajutorul-ceaiului-verde-mate/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu