Ceaiurile- medicamentele naturale in combaterea bolilor- ceaiul de sunatoare


Va reaminteam aici :http://karmaemmi.blogspot.ro/2015/08/ceaiurile-medicamentele-naturale-in.html, despre beneficiile ceaiurilor in tratarea diverselor afectiuni si va povesteam care sunt ceaiurile pe care eu le consum cu mult drag.
  Astazi, ne vom ocupa de cel de  sunatoare.
 Sunatoarea este o planta erbacee, perena, intalnita in toata tara, de la campie pana in regiunea subalpina, dar cu precadere in regiunea deluroasa. Are tulpina dreapta, lemnoasa in partea inferioara, cu patru muchii longitudinale, creste pana la 20-100 cm inaltime si prezinta numeroase ramuri sterile (fara flori si care pornesc de la baza frunzelor). Frunzele sunt ovale, cate doua opuse si privite in transparenta (inspre lumina se observa prezenta unor puncte negre situate predominant spre marginea frunzelor si a unor puncte stravezii dispuse uniform pe toata suprafata frunzei). Florile de culoare galbena sunt grupate in inflorescente, au cate cinci petale punctate cu negru.
Efectele consumului de ceai de sunatoare:

 • Ceai din flori impotriva gastritei. Se bea infuzie neindulcita.
 • Invinge depresia si anxietatea, afecţiunile secolului 21 – numeroase studii au demonstrat că ceaiul de sunătoare este la fel de eficient precum antidepresivele, dar are mult mai puţine reacţii adverse decât acestea.
 • Consumat frecvent, ceaiul de sunătoare poate ameliora functionarea bilei, fiind recomandat în special în prevenirea dischineziei biliare şi a colecistitei. În plus, sunătoarea sprijină circulaţia sanguină şi ajută la eliminarea retentiei de apa, favorizând în acest fel şi scăderea în greutate.
 • Pentru cei care se confruntă cu insomnii ceaiul de sunătoare este excelent deoarece creşte producţia de melatonină, hormonul care stimulează somnul profund, fără vise.
 • Ceaiul de sunătoare este benefic şi pentru piele. Aplicat sub formă de comprese, ceaiul de sunătoare este indicat petnru tenul iritat, uscat, ridat.
 • Un efect foarte important al consumului de ceai de sunatoare este cresterea fertilitatii.
 • Ceai din planta pentru gargara in caz de gingivite, abcese dentare (eventual in amestec cu patlagina, in proportii egale), afte, rani. Se fac mai multe gargare pe zi, dintre care obligatoriu una seara, inainte de culcare.
 • Ceai din planta pentru cataplasme pentru tratarea ranilor si a nevralgiilor. Amestecul se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se aplica comprese.
Efecte negative:
Este indicat sa folositi tratamentul cu sunatoare maximum doua luni, urmand sa faceti o pauza de doua saptamani. 
 • nevralgia,
 • sensibilitatea exagerata la lumina, 
 • durerile usoare de cap,
 •  reactii de fotosensibilizare - daca utilizati preparate pe baza de sunatoare este recomandat sa evitati expunerea la soare.
Pareri personale:
Ceaiul de sunatoare este ceaiul meu preferat. Desi are un gust usor amarui, Daca folositi o cantitate mai mare de planta. Eu il folosesc atunci cand sunt agitata, datorita efectului calmant pe care il are, neindulcit sau indulcit cu zahar ( prefer zaharul obisnuit, dar puteti folosii si din cel brun, daca doriti), miere si o felie subtire de lamaie. Va povesteam, ca nu imi place in mod deosebit lamaia si o evit pe cat posibil. 
Nu uitati!
Incercati sa traiti cat mai sanatos si bucurati-va de beneficiile naturii!

f

Comentarii