Lucrurile simple care ne schimba viata : cafeaua de dimineataCafeaua este ceea mai utilizata bautura la nivel global si licoarea care pentru cei mai multi este "ceasul desteptator al diminetii".
Potrivit Wikipedia, cafeaua este:" o băutură de culoare neagră ce conține cofeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante:Coffea arabica și Coffea canephora (Coffea Robusta), prima având boabe de calitate superioară. Calitatea cafelei este influențată și de locul de cultivare, depozitare și prăjire a boabelor de cafea.
Originile cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Kaffa și apoi introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde începe să se cultive în scopuri comerciale.
În trecut cafeaua era considerată aliment și nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și prin amestecarea cu grăsime animală obțineau o pastă pe care războinicii o consumau pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.
Începând cu anul 1000, renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafea în chip de medicament. Boabele de cafea erau fierte și transformate într-o băutură numită qahwa. Etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate.
În secolul al XVI-lea, cafeaua se răspândește în Orientul Mijlociu (Persia și Turcia).

Cafenea din Constantinopol în 1905
Primul magazin de cafea s-a deschis la Constantinopol în 1475, fiind numit Kiva Han. Începând cu 1512, efectele stimulatoare ale cafelei au determinat imamii conservatori din lumea arabă să interzică consumul acesteia pentrumusulmani. Cu toate acestea, prima cafenea a fost deschisă la Damasc în 1530.
Logofătul Ioan Tăutu (?- 1511) este considerat a fi fost primul băutor de cafea din Moldova.[3]
Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a răspândit în India, Indonezia și America, dar și în Italia, prin schimburile comerciale dintre negustorii venețieni și cei din Africa de Nord și Egipt. Din Italia a fost introdusă în restul Europei și acceptată pe scară largă după 1600 când Papa Clement al VIII-lea a numit-o „băutură creștină”, în ciuda provenienței sale. Prima cafenea din Europa a fost deschisă la Veneția în 1645.
În Marea Britanie cafeaua a fost adusă de către comercianții care aduceau mărfuri din Turcia. Prima cafenea a fost deschisă la Londra în 1652 sub numele de Grand Cafe, iar cafeneaua Queens’s Lane deschisă în Oxford în 1654, este în funcțiune și astăzi. Până în 1675 existau 3000 de cafenele în întreaga Anglie.
Prima cafenea (”cahvenea”) se deschide în București, la 1667, proprietatea unui fost ienicer, Kara Hamie.[4]
În 1672 se deschide prima cafenea la Paris, iar în Viena în 1683, după Al doilea Asediu al Vienei purtat împotriva otomanilor.
Olandezii au fost primii care au importat cafeaua la nivel industrial și au cultivat-o în coloniile lor din Java și Ceylon la sfârșitul secolului al XVII-lea și sunt cei care au introdus-o în Japonia. Francezii încep cultivarea cafelei în Martinica și Antile, englezii, spaniolii și portughezii în Asia și America.
În anul 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pe suprafețe din ce în ce mai mari, devinind în scurt timp una din principalele resurse economice ale țării.
După anii 1700, cafeaua ajunge până în cele două Americi datorită unui căpitan francez de infanterie care a adus cu el o mică plantă în lunga sa călătorie pesteAtlantic. La 1773 cafeaua este proclamată băutură națională în Statele Unite ale Americii, devenind băutura preferată la micul dejun.
În 1822, în Franța, este construit primul aparat pentru cafea espresso.
Este înființată de Grigore Capșa în 1891, celebra cafenea Capșa, care devine spațiul cultural și politic al societății bucureștene.
Hills Bros., o companie americană cu sediul în San Francisco, începe în anul 1900 ambalarea în pungi vacuum a cafelei prăjite și râșnite, în detrimentul magazinelor de prăjire și râșnire a cafelei.
Prima cafea solubilă este obținută de David Strang în Noua Zeelandă în anul 1890 și doi ani mai târziu de chimistul japonez Satori Kato.
În Italia Luigi Bezzera inventează aparatul de espresso în 1901, care este perfecționat de Achilles Gaggia în 1946, obținând astfel primul Cappuccino, denumit după asemănarea culorilor alb-negru cu robele călugărilor din ordinul Capucini."
Acum ca ne-am lamurit ce este cafeaua si avem oarece notiuni istorice despre ea sa vorbim si despre compozitie. Deci, ce contine cea mai consumata bautura a planetei:
ComponenteCafea verde
%
Cafea prăjită
%
Apă11,32,7
Substanțe azotoase12,613,9
Cofeină1,91,3
Grăsimi11,714,4
Zahăr6,32,8
Dextrină0,41,3
Acid cafetanic8,44,7
Celuloză23,923,9
Substanțe minerale3,83,9
Substanțe solubile29,328,8
   Dupa cum stiti deja, exista diferite tipuri de cafea, diferite moduri de preparare a acesteia, personal prefer cafeaua oparita ( peste cafeaua si zaharul din ceasta pun apa clocotita si o amestec, o procedura simpla, nimic special)sau produsele gen 3in 1 din comert, marca o aleg in functie de dispozitie si ce imi pica in mana, dar merg pe cele consacrate gen: Nescafe si Jacobs sau Doncafe (recunosc ca sunt genul de om care atunci cand am gasit ceva ce imi place cu adevarat nu schimb produsul).
  Am inclus cafeaua de dimineata , in categoria celor cateva lucruri simple, comune, pe care le facem fiecare, dar care ne schimba viata in bine, deoarece consider ca este extrem de important sa ne respectam macar un "viciu" in timpul acestei vieti. Pentru mine trezitul la ora 6.00 a diminetii este o corvoada, desi nu sunt genul de om care doarme foarte mult, ora 8.00 dimineata este ora ideala la care ar trebui sa ma trezeasca cineva, dar cum asta nu prea este posibil, trebuie sa apelam la un ajutor pentru a fi in forma: cafeaua, care musai trebuie sa fie neagra, tare si dulce.

Licoarea minune, in acele dimineti o prepar la serviciu, unde fiecare are inainte de a sorbi prima inghititura, aceeasi expresie a fetei trista, obosita si fara chef, pe care o are orice om care trebuie sa lucreze la prima ora a diminetii( ca de, banii nu pica din copac oricat de feng-shui ar fi el!), urmand apoi a ne revenii incet-incet cu cat ceasca se goleste. 
 Atunci cand sunt acasa, ma trezesc la ora 8.00, logic, ca imi permit sa imi fac moftul asta, imi fac o cafeluta si sorbesc din ea in timp ce vad stirile  sau navighez pe internet si nu va pot spune ce stare de bine imi da.
Personal, ma limitez la o cescuta din licoare zilnic, deoarece orice exagerare imi da o stare de nervozitate si neliniste.
Va recomand sa va respectati ritualul zilnic al consumului de cafea, deoarece intr-o lume in care totul se schimba si vedem lucruri negative la tot pasul este impedios necesar sa ne bucuram de micile bucurii pe care ni le ofera viata.

Comentarii