Mierea de albine- produsul pe care orice roman trebuie sa il aiba in casa

     
      De regula, nu imi place sa apelez la medicamente atunci cand racesc, de fapt cred ca foarte rar am luat pastile in astfel de cazuri si cu siguranta , cele mai uzuale dintre acestea ( pentru mine banalul Paracetamol face minuni, indiferent de durere). Dar,  cum eu nu ma pricopsesc cu astfel de afectiunie iarna, cum fac toti oamenii normali, ci fix in toiul verii ma apuca pe mine o tuse seaca, un nas infundat, alea, alea, stiti voi... si cum nu imi plac medicamentele apelez la tratamente naturiste, gen ceaiuri ( cel de musetel cu lamaie face minuni) pe care le indulcesc cu miere de albine. 
      Definitia data de Wikipedia este urmatoarea: "Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup."  Culoarea obisnuita a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu inchis si chiar negru. 
      Despre existenta acesteia aflam inca din cele mai vechi timpuri, de exemplu: de la egipteni care ne spun cum se recolta si cum putea fi folosita, babilonienii, chinezii si indienii o utilizau atat ca medicament, cit si in ritualiri si ceremonii. Hipocrate o recomanda pentru vindecarea diverselor afectiuni, cum sunt cele gastrointestinale, renale, respiratorii si a plagilor.

      Putem clasifica mierea astfel:
  
  • După proveniență:
    • miere de flori, (florală), provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
    • miere de mană, (extraflorală), provenită de pe alte părți ale plantei, în afară de flori; poate fi de origine animalăsau vegetală.
  • După speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:
    • miere monofloră, provenită integral, (sau în mare parte), din nectarul florilor unei singure specii: (salcâmtei,floarea soareluimentă)
    • miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
    • După modul de obținere:
    • - în faguri (se livrează în faguri),
    • scursă liber din faguri ,
    • extrasă cu ajutorul centrifugii ,
    • obținută prin presarea fagurilor ,
    • topită (fagurii sunt încălziți).
  • După consistență:
    • lichidă (fluidă),
    • cristalizată (zaharisită).
  • După culoare: - incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roșcată.
  • După aromă, diversele sorturi de miere, se apreciază prin miros și degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin.

Pentru noi cel mai valoros aspect al unui produs este utilizarea acestuia sau cu alte cuvinte in ce scop pot folosii produsul respectiv si cum ma ajuta pe mine?
Mierea este recomandata a se folosii pentru:
  • tratarea racelii, tusei, durerilor in gat si secretiilor nazale
  • poate stimula sistemul imunitar
  • ca pansament pentru accelerarea vindecarii cauzata de rani tisulare
  • este un bun expectoarant in combinatie cu sucul de ghimbir
  • poate calma si ajuta la vindecarea ranilor la nivel bucal
  • este ideala pentru calmarea nervilor si emitiilor preexamen
  • o putem folosii cu succes in cosmetica, deoarece are efect hidratant
  • putina miere in bauturile bolnavilor de diabet zaharat de tip II poate inlocui pofta de dulce.
Consumul excesiv, mai mult de zece lingurite pe zi poate crea pe termen scurt problemegastrice si pe termen lung erodarea smaltului dintilor si instabilitatea valorilor insulinei.

De unde putem cumpara produse apicole?
Acum ca am aflat cate ceva despre miere, de unde o cumparam?
Puteti cumpara produse apicole din piata in general, apicultori sau de aici : 

apiland.ro

Comentarii