Cateva trucuri pentru a fi mai econom si mai organizat

   
 Salariile in tara noastra, mai ales in provincie sunt mici si foarte mici, dar pentru a nu te ingropa in datorii de la o luna la alta este bine sa aplici urmatoarele " trucuri" pe care mi le-am isusit in timp si care va pot spune ca functioneaza.
 • Nu pleca la cumparaturi in momentul in care iei salariul- asta pentru ca ai impresia ca ai bani si ii vei cheltui pe lucruri de care vei constata ca nu aveai nevoie. Tot pe acelasi principiu, nu scoate salariul de pe card in ziua in care il primesti, ci ziua urmatoare.
 • Imparte banii pe categorii si ai grija sa acoperi intai utilitatile- daca strangi restante la utilitati, nu vei mai reusii in veci sa iti revii cu banii, ca sa nu mai vorbim de penalitati.
 • Stabileste o zi in care sa platesti toate facturile- ideal ar fi ziua urmatoare primirii banilor, pentru a stii apoi pe ce te bazezi.
 • Tine o evidenta stricta a utilitatilor - pentru asta ideala este o agenda in care iti notezi metrii cubi de apa lunar, de exemplu. La fel faci si pentru gaze si energie electrica. Compari consumul pe 3 luni minim.
 • Incearca sa economisesti energie electrica prin utilizarea becurilor economice si oprirea T.V. , stingerea becurilor cand nu esti in camera.
 • Intotdeauna sa ai o agenda pentru listele de cumparaturi- este important sa faci cumparaturile astfel pentru a nu uita ce ai de cumparat si pentru a nu lua ceva de care nu ai nevoie. Iti poti personaliza agenda astfel incat sa te atraga sa scrii in ea, va fi mai greu la inceput, dar cu timpul vei vedea diferenta.
 • Cumpara produse pe care familia ta le foloseste de obicei, nu ceea ce cumpara vecinul. Nu te intereseaza aspectul asta. Fiecare dintre noi avem marci preferate, produse preferate.
 • Nu te imprumuta mai mult decat poti rambursa luna imediat urmatoare- tuturor ni s-a intamplat sa ramanem fara bani inaite de salariu sau sa ne dorim ceva foarte mult si sa nu avem bani in momentul ala, asa ca un frate, coleg, prieten a picat la tanc, dar daca te imprumuti mai mult decat poti rambursa exista riscul sa faci o gaura in buget pe care o vei regasii si linile urmatoare, ceea ce nu e deloc bine.
 • Nu cumpara lucruri scumpe din impuls- e posibil sa iti placa initial, dar este bine sa cercetezi un pic inainte de a cumpara un frigider de exempu. Recenziile de pe internet, parerile prietenilor ar trebui sa te ajute in acest caz.
 • Stabileste un buget pentru mofturi- acum suntem oameni si nu putem calcula totul, de aceea un buget pentru diversele placeri este ideal.Nu il depasii niciodata!
 • Compara preturile aceluiasi produs in mai multe magazine si vaneaza ofertele  produselor preferate- nu este indicat sa exagerezi acum, dar un magazin, doua poti vizita. In preajma sarbatorilor sunt foarte multe oferte.
 • Nu cumpara produse in prag de expirare- comerciantii pun aceste produse la oferta si poate e tentant, dar daca nu consumi respectivul bun in termenul indicat, nu il cumpara!
 • Pusculita-indiferent daca suntem mici sau mari este bine sa avem o pusculita sau sa economisim. Daca puteti puneti separat 10% din venituri, daca nu cumparati sau confectionati o pusculita in care sa puneti sa zicem,  maruntul si un leu zilnic. 
Daca si voi aveti astfel de trucuri le astept in sectiunea de comentarii.

Comentarii