Inainte de sarbatori, romanii cumpara, cumpara...

Seara imi place sa "chinui" un pic telecomanda si in general aleg posturile de stiri. Pe unul dintre ele se vorbea despre carnea alterata care se vinde prin magazine si vai ce tragedie, cum isi permit comercianti sa faca asta, ce fac autoritatile si circul de la T.V., in general.
Acum, sa se inteleaga din capul locului, nu sunt de accord cu vanzarea sau cumpararea de produse alterate si cred ca astfel de comercianti ar trebui sanctionati, dar.... ce face romanul inainte de sarbatori? Cumpara... cumpara...cumpara in prostie, orice si oricat.
Luna decembrie este luna in care romanul "sarac si vai de capul lui", isi cheltuie ultimul banut din portofel. Incepe cu prima zi, apoi Sfantul Nicolae si cel mai important Craciunul si Revelionul.
Craciunul este cea mai importanta dintre toate pentru romanul nostru. Cu cel putin doua saptamani inainte, in fiecare oras din Romania, in supermarket-uri nu mai ai loc sa arunci un ac. Gramada de conationali se inghesie printre rafturi si arunca in cos tot ce vad in fata ochilor, nu mai conteaza pretul, calitatea, firma, doar sa fie cat mai mult si cel mai important sa fie mancare si bautura.
Cu cosurile doldora, ajunsi la casa de marcat, incepe scandalul, pentru ca el cetatean european, nu stie sa stea civilizat la coada si sa astepte sa ii fie scanate produsele, ci trebuie sa ii zica intotdeauna ceva vanzatoarei, sa comenteze ceva cu vecinul si tot asa. Ca o mica paranteza, pentru cei care lucreaza in comert si ma refer aici la angajati, sarbatorile sunt un chin, deoarece muncesc mult mai mult, pe aceeasi bani (salariul minim, in general).
Parerea mea, strict personala, este ca romanul este nostalgic dupa perioada comunista si ca desi, se vaita ca ura cozile de atunci, cu prima ocazie se aseaza la una.
Nu inteleg, de ce de sarbatori trebuie sa cumparam in cantitati atat de mari, pentru ca apoi sa aruncam jumatate la gunoi?

Comentarii