Teama de a fi criticat, una dintre cele 6 fantome ale fricii

Intotdeauna, indiferent de perioada istorica de care vorbim, au existat clase sociale si reguli care trebuiau urmate. Incalcarea acestora ducea la excluderea omului din societate, lucru pe care nimeni nu si-l dorea si pe care nici azi nu si-l doreste. Asa ca expunerea oricaror idei diferite de ale majoritatii, se facea in cercuri restranse, cu teama de a nu fi criticat.
Critica, pentru noi, romanii este sport national, din pacate. Intotdeauna gasim ceva de spus despre celalalt, inaite sa analizam actiunile noastre.
"Teama de critica ii rapeste omului initiativa, ii distruge imaginatia,ii limiteaza individualitatea, ii rapeste increderea in sine si il doboara din multe puncte de vedere", potrivit lui Napolleon Hill.
Tot el ne spune care sunt cele 7 simptome care demonstreaza teama de a fi criticat:

  • Constiinta de sine- exprimata prin nervozitate, timiditate in conversatie si in contactul cu strainii, miscari ciudata ale mainilor si ale membrelor, rotirea ochilor.
  • Lipsa stabilitatii-manifestata prin lipsa controlului vocii, nervozitate in prezenta altora, tinuta neglijenta a corpului, memorie slaba.
  • Personalitatea- lipsa de fermitate in luarea deciziilor, a sarmului personal. Obiceiul de a va feri de dificultati, in loc sa le infruntati si obiceiul de a fi de acord cu ceilalti, fara a exprima parerile.
  • Complexul de inferioritate-obiceiul de a va exprima aprobarea verbal sau prin actiuni, ca mijloc de exprimare a unui sentiment de inferioritate. Incercarea de a ii impresiona pe ceilalti prin folosirea unor "cuvinte mari", fara a le cunoaste semnificatia, imitarea altor persane in geturi, imbracaminte, fel de a se purta, laudarea cu realizari imaginare.
  • Extravaganta-obiceiul de a fi mereu in pas cu moda, cheltuind mai mult decat va permiteti.
  • Lipsa initiativei-teama de a va exprima opiniile, raspunsul evaziv la intrebari ale superiorilor, teama de a incerca ceva nou.
  • Lipsa ambitiei- apatia fizica si psihica, lipsa de autoafirmare, caracter infuentabil, obiceiul ce a-i critica pe altii pe ascuns si de a-i flata in fata, refuzul de a va accepta vina pentru greseli.
Pentru a depasii aceasta teama este important sa va recapatati increderea in propriile forte, sa constientizati faptul ca greseala este omeneasca ,sa eliminati din anturaj persoanele foarte critice si certarete si daca va face sa va simtiti mai bine sa va rugati sau sa purtati un talisman de protectie.
Carti de dezvoltare personala gasiti aici: www.libris.ro, iar talismane aici: www.talismane-amulete.ro. Ambele magazine au reduceri si diverse oferte.

Comentarii