6 simptome care va arata ca suferiti de teama de imbolnavire

Una dintre cele mai importante temeri ale omului modern este teama de imbolnavire. Asta si o datorita faptului ca in tara noastra, a devenit riscant sa te imbolnavesti. Ma refer aici la incompetenta medicilor, mizeria din spitale si "sfanta atentie" fara de care nu poti rezolva nimic. Am observat si vorbesc strict de orasul meu, cat de important este sa cunosti pe cineva in spital ca sa fi bagat in seama, poate fi oricine, de la femeia de serviciu pana la medicul spitalului. Inainte de Craciun,  am fost nevoita sa  fac o vizita la Ortopedie, mare mi-a fost mirarea cand am vazut programul de pe usa 8.30-10.30. Eu am ajuns pe la 10.15 si deja madam incepuse sa se crizeze. Acum intreb si eu, ca cetatean roman care plateste impozite si taxe si care lucreaza in sistemul privat, de ce mai cer domnule bani in plus la salariu, pentru 2 ore de munca nu castiga suficient?
Dupa ce cu chiu cu vai m-a primit in maretul cabinet si in scarba mi-a rezolvat, Dumnezeu stie cum, problema, a tinut sa ma atentioneze ca pe viitor sa incerc sa ma incadrez in programul domniei sale. Adica eu, trebuie sa cad pe gheata intre orele 8.30-10.30, altfel ma descurc. Ca sa nu amintesc si de coada de la medicul de familie pentru trimitere, ca ce sa vezi toate "doamnele " respectabile, cele mai multe pensionare, aveau chef de consult si unde e locul cel mai potrivit sa aflii o barfa decat la medic. Asa ca stai ca prostul si pe acolo vreo ora, ca avem sistem informatizat si card de sanatate, prin spital alte doua-trei, ca trebuia sa urci de la un etaj la altul si sa platesti si 32 lei pentru o radiografie, in conditiile in care esti asigurat si poate ajungi de doua ori pe an pe la spital. 
Dar, exceptand cazurile clare, exista si oameni care sufera de teama de imbolnavire, deci care sunt simptomele care va arata ca suferiti de teama de imbolnavire?
  • Autosugestia-obiceiul de a folosii in mosd negativautosugestia prin cautarea si asteptarea gasirii simptomelor tuturor felurilor de boli. Obiceiul de a vorbi despre operatii, accidente si alte forme de boala cu altii, experimentarea dietelor, a exercitiilor fizice, incercarea remediilor naturiste, a medicamentelor brevetate si a "vracilor". Obiceiul de a incerca toate remediile s medicamentele incercate de altii.
  • Ipohondria- Obiceiul de a vorbi despre boli, prin concentrarea asupra bolilor si asteptarea aparitiei lor. Ipohondria termenul medical pentru boala imaginara face uneori mai mult rau decat boala reala.Majoritatea asa-numitelor cazuri de "nervi" provin din boli imaginare si asa adauga foarte prezenta la anumiti oamneni de la noi care au prea mult timp liber si nu gasesc nimic util cu care sa si-l ocupe.
  • Lenea- teama de imbolnavire interfereaza adesea cu exercitiul fizic propru-zis, iar rezultatul este ingrasarea, determinandu-l pe individ sa evite viata publica.
  • Susceptibilitatea-teama de imbolnavire este adesea relationata cu teama de saracie, mai ales pentru cei care sufera de ipohondrie si care se ingrijoreaza constant ca trebuie sa asigure costuri catre medici, spitate, etc.Acest gen de persoana petrece mult timp vorbind despre boala, economisind bani pentru locul de veci sau funeralii. Teama de imbolnavire conduce la cedarea rezistentei naturale a organismului si creaza un mediu favorabil favorabil pentru orice forma de boala. 
  • Automenajare-obiceiul de a cersi simpatie prin apel la bolile imaginare, ca momeala sau fofilarea cum imi place mie sa ii spun. Obicei folosit foarte mult la serviciu pentru a scapa de anumite sarcini, in ideea ca se va gasi un prost care sa le faca.
  • Excesul- Obiceiul de a folosii alcoolul sau stupefiantele pentru a inlatura durerile de cap, nevralgiile, etc., in loc de a elimina cauza. Sau ca o paranteza, obiceiul romanilor de a cumpara si consuma tot si toate in preajma sarbatorilor pentru a se putea vaita apoi ca au diverse dureri.
  • Ingrijorarea- Obiceiul de a citi despre boli si de a va ingrijora de posibilitatea de a fi lovit de ele.
Ca o concluzie, rugamintea mea este sa incercati sa fiti cat mai rationali, sa nu consumati alimente in exces in preajma sarbatorilor, ca traim si dupa, sa nu va duceti la medic pentru orice nimic, ca poate unii chiar au nevoie si trebuie sa astepte dupa cheful vostru de palavrageala, incercati sa numai dati spaga la medici, ca nici pe voi nu va plateste nimeni in plus pentru munca depusa. Medicii si personalul medical sunt in slujba cetateanului, nu noi in slujba lor. Nu luati medicamente aiurea, multe si proaste, nu mergeti la "vraci" pentru nici problema. Apelati la ceaiuri, dar in combinatie cu medicamente, nu doar ceaiuri, ele ajuta, dar nu trateaza singure o bola si nu fiti domnule bolnavi inchipuiti!
Sursa: Napoleon Hill " De la idee la bani".

Comentarii