Trucuri pentru a retine ceea ce citesti

Fie ca te pregatesti pentru teze, sesiune, examenul de soferi sau oricare alt concurs sau examen este important sa retii ceea ce citesti.
Napoleon Hill, celebrul autor american de carti motivationale, ne spune ce trucuri sa folositi pentru a retine ceea ce cititi, lucru extrem de util in pregatirea oricarui test.

  • Citire preliminara-se refera la a cauta indicii pe care autorul le-a lasat intr-o carte: cuprins, cuvant-inainte, index, subtitluri, etc.
  • Adnotarile- vorbim aici despre sublinierea (alte actiuni similare) unor pasaje, pe care le considerati mai importante, lucru care va ajuta sa gasiti mai usor informatia atunci cand aveti nevoie de ea, dar si sa o fixati mai usor in minte.
  • Nu miscati capul, degetele sau buzele atunci cand cititi- ochii sunt cei care trebuie sa scaneze fiecare rand, deoarece se misca mult mai repede decat capul sau degetele.
  • Cititi pe verticala-in functie de gradul de precizie cu care doriti sa inregistrati cele citite, puteti citi pe mijlocul oricarui text tiparit, fara sa va uitati la fiecare literadin stanga si din dreapta.
  • Cititi in expresii-acest lucru necesita practica si se refera la citirea a cate patru sau cinci cuvinte. Veti vedea ca tot ceea ce cititi este format din expresii cunoscute.
  • Cititi inceputul si sfarsitul- primele paragrafe dintr0un articol contin esenta articolului si raspund la intrebarile de baza: "cine?", "de ce?", 'ce?", ''cand?", "unde?" si "cum?". Primul paragraf va explica despre ce este vorba, iar ultimul se refera la pozitia autorului.
  • Puneti intrebari, cautati raspunsuri- dupa ce ati citit o carte, mintea dumneavoastra vine cu intrebari, la care trebuie sa gasiti raspunsul in materialul pe care tocmai l-ati citit.
Personal, citesc materialul pe care vreau sa il memorez cap-coada o data, apoi citesc fiecare capitol, moment in care apelez la adnotari. In general, daca vorbim despre material pe suport clasic ( hartie), prefer sa citesc in pat. Nu imi place sa citesc sfarsitul unui material inainte de a ajunge la el. La final, apelez la intrebari si exercitii pentru a fixa informatia proaspat acumulata ( de exemplu, invat o limba straina).
La fel ca alte abilitati, citirea rapida necesita antrenament.
Libraria de unde comand cel mai des este aceasta: 
libris.ro%20
Celor care aveti de sustinut teste, examene, concursuri va urez : Spor la invatat!

Comentarii