Bicicleta cu cafea sau cum sa iti bei cafeau altfel

      Unul dintre cele mai proaste obiceiuri pe care le am este sa consum cafea in exces. Este adevarat ca nu am ajuns la 40 de cafele zilnic, precum Voltaire, dar in zilele grele, cu mult stres, 4-5 beau cu siguranta. Prefer cafeaua tare si dulce, iar uneori ma delectez cu un cappucino vienez.
Daca tot sunt atat de pasionata de cafea si vreau sa o incerc in cat mai multe combinatii, de ce nu as castiga un ban din asta?
In Romania, stim cu totii, datorita birocratizarii excesive este destul de complicat sa incepi ceva, ca sa nu mai vorbesc de dispretul angajatului de la ghiseu, si, desi nu ne place sa o recunoastem oficial, celebra "atentie". Pentru un antreprenor necunoscut, la inceput de drum, ar dura foarte mult pana si-ar construi un nume pe piata, ori intr-o societate in care concurenta este acerba, timpul inseamna bani.
Din fericire, pentru ca intotdeauna o problema are si o solutie, s-a inventat franciza.
Definitia acesteia este:" Dreptul acordat de o întreprindere cu renume unei alte întreprinderi prin care aceasta din urmă poate să exploateze drepturile de proprietate intelectuală sau industrială ale francizorului, în schimbul unei contribuții financiare, în scopul producerii sau livrării de bunuri sau al prestării de servicii."  Potrivit definitiei avem, cateva mari avantaje daca dorim sa incepem o afacere in franciza, cum ar fi:

  • firma "mama", sa ii spunem asa, este destul de cunoscuta, asa ca nu trebuie sa investim timp si bani pentru asta,
  • ni se ofera suport ori de cate ori avem nevoie, scazand astfel posibilitatea sa o dam in bara, deoarece nu am stiut anumite lucruri,
  • are o strategie de marketing bine pusa la punct, care ne va ajuta in indeplinirea obiectivelor propuse,
  • stim de la inceput suma de bani pe care trebuie sa o platim in schimbul utilizarii acesteia, 
  • avem posibilitatea de a alege intre o forma simpla de francizare, adica franciza simpla, cu o singura locatie sau putem opta pentri o master franciza, adica mai multe locatii. Personal, cred ca pentru un incepator este bine sa alegem prima variata.

Pentru mine, o optiune interesanta, ar fi franciza celor de la Coffe-Bike http://www.francize.ro/francize/franciza-coffee-bike/ . Motivele pentru care cred aceasta ar fi o idee de afaceri profitabila sunt urmatoarele:
  • au un concept interesant, din punctul meu de vedere, oarecum vintage, bicicleta ma duce cu gandul la inceputul secolului 20 si la perioada interbelica pe care personal o ador,
  • suntem satui de cafenelele aglomerate, care ne ofera aceleasi lucruri, aceelasi personal plictisit, orice schimbare este bine venita,
  • suntem prea grabiti pentru a ne prepara cafeaua acasa si ne incanta orice modalitate rapida de a ni se ofeiri o licoare buna rapid.
Ca si strategie de marketing, care ar putea merge in acest caz, cred ca se poate miza foarte mult pe crearea unei ambiante specifice perioadei interbelice, folosirea de retete clasice, traditionale, folosirea clasicului in general. 
Posibilitatea de a imbina elementele traditionale cu nevoia tot mai acuta de timp a omului modern, ar putea ajuta la tranformarea ei intr-o masterfranciza in cel mai scurt timp.
Articol scris pentru Spring Super Blog 2017.


Comentarii